Solar dryers of vegetables and fruits 2018-2020, funded by the ФИТР

Solar dryers of vegetables and fruits 2018-2020, funded by the ФИТР


Portfolio Description

Нас: Сушwарниците на „Еко солар“ користат сончева енергија за сушење овошје и зеленчук

 

 

Г-дин Трајков, Фондот за иновации и технолошки развој ќе го финансира проектот на „Еко солар“ за производство и продажба на мали и средни соларни сушарници за овошје. За каков проект се работи?

Компанијата „Еко солар“ на повикот на Фондот за иновации и технолошки развој конкурираше со проектот за сушарница соларна сушара, која со помош на сончевата енергија суши овошје, зеленчук, чаеви, билки, печурки итн. Се работи за иновативен, енергетски ефикасен и еколошки производ, кој со искористувањето на енергијата од сонцето ја штити животната средина, а од друга страна производството на сушени производи го прави многу поефикасно и финансиски поисплатливо.

Сушарницата соларната сушара е дизајнирана на тој начин што може да работи во текот на целото деноноќие, бидејќи во неа има вградено и електричен грејач, со помош на кој, во вечерните часови или во период кога нема сончево зрачење, продолжува процесот на сушење. Чиниите во сушарницата се изработени од инокс што се запазуват стандардните за квалитетно сушење.

 

Што е предноста на вашите соларни сушари, во однос на конкурентските, кој е иновативниот дел во овој проект?

Solar Dryer of "Eko Solar" – ECO 120 It has the opportunity for maximum absorption of solar energy during the day. This is achieved by our innovative solution to each side of the solar absorber is Oven. The absorber is made of copper, but other parts of the dryer, also effectively absorb sunlight.

An additional advantage of the dryer is the electronics. It allows the drying process to be fully controlled. Based on the product we want to dry, to consume the recommended parameters for drying, in order to obtain a final product with higher quality. unless example, at the time when using the dryer, We have solar radiation with low intensity, automatically turns on the electric heater, Until the moment until you reach the desired temperature. Then also automatically, the electronics switches off the heater.

 

Каде наоѓа примена соларната сушарница, дали можат да ја користат и домаќинства?

Целната група за овие производи ни се земјоделците или компаниии кои се занимаваат со сушење на овошје, зеленчук, билки….. Капацитетот на овој модел е сушење од 100 до 150 килограми на ден, во зависност од продуктот.

Сепак, откако го анализиравме пазарот и ги разгледавме сите мислења на наши клиенти и потенцијални клиенти, заклучивме дека на пазарот има потреба и од соларни сушарници со поголем капацитет. Нашата земја е производител на врвни земјоделски производи, овошје и зеленчук со голем квалитет, кој е високо ценет на странските пазари. Заради тоа сметаме дека бизнисот и вложувањето во сушарници, особено оние кои користат сончева енергија е многу исплатливо.

Во моментов работиме на конструирање сушарница со капацитет на сушење од 500 кгилограми на ден. Според истражувањето што го спроведовме, во Македонија постојат сушарници со овој капацитет кои работат на нафта или дрва. Нашата цел, пак, е во иднина што поголем број од сушарниците како примарен извор ја користат сончевата енергија, а сите останари како секундарен извор.

 

Што ве мотивираше да се јавите на повикот на Фондот?

Македонија, како што спомнав, е земја која има големо производство на многу квалитетен  зеленчук и овошје, заради посебните географски услови, благата клима, големиот број сончеви денови и достапноста до вода. Но, и покрај сите тие поволности, ние увезуваме сушено овошје, што е незамисливо и недозволиво. Од друга страна, пак, цената на сушеното овошје е неколку пати поголема од таа на свежото овошје, што треба да биде дополнителен стимул за земјоделците да инвестираат во овој правец. Заради тоа мислевме дека на нашиот пазар има простор да се понуди еден ваков производ, што ефикасно ќе го искомбинира и искористи количеството сончева енергија што ни е на располагање, заедно со понудата на квалитетни производи за сушење. Секако, на крај на купувачите на македонскиот пазар ќе им се понудат и квалитетни сушени производи.

 

Какви се првичните реакции на пазарот, имате ли купувачи за сушарницата?

Мислам дека купувачите се` уште не се доволно информирани дека на нашиот пазар се нуди ваков производ . Досега бројот на купувачи е задоволителен, но во иднина очекуваме да биде поголем. Можам да кажам дека меѓу земјоделците постои мала скептичност, но така беше и со фотоволтаиците пред неколку години, така е, веројатно, со секој нови производ. Процесот на сушење е комплексна работа, па треба време нашите купувачи да ни пратат одреден фидбек за тоа како поминал процесот на сушење, колку траел и во кои услови. Во делот на проектни активности, што беше доставен во Фондот за иновации, е предивден и дел со консултанти, кои ќе бидат задолжени конкретно за работни услови во сушарата за одредена група на земјоделски производи.

Пробивањето на сушарницата на домашниот пазар во моментов ни е приоритет, бидејќи за да настапиме на странските пазари треба прво високо да котираме на домашниот. Заради тоа, во овој период ќе се повсветиме на промовирање на соларната сушарница пред домашните купувачи. Во иднина, секако, планираме и излез на пазарите во Европа и во светот.

1.Опис на еден процес на сушење

До скоро имавме ситуација на сушење на вишна . Таа ни беше доставена замрзната и без семка. Најпрво вишната се одмрзнува, а потоа се суши. Покрај сушење на вишна до сега имаме пробано:сушење на јаболка и модри домати. Следно што е предвидено е печурка .

2 Награда за ЕкоНова

This award was a pleasant surprise for all of us , because we did not expect it.. We got first place in the field of ecology section Makinova(of Innovation) . We exhibited with solar dryer conected with mobile photovoltaic units , because the drying process can take place in places where no electricity. Produced electrical energy is for the needs for electronics, fans, measuring equipment but not for heaters.

  1. Тимот

Моментално броиме двајца машински инженери , еден ел. Техничар и двајца маш. Техничари. Јас сум со релативно најкраток период во целата таа приказна , додека останатите имаат над 10 години заедно поминато исклучиво во соларната техника. За понатамошното усовршување на сушарата е предвиден ангажман на консултанти.